Dzień Kotleta Schabowego. W czym tkwi sekret jego smaku?

2019-11-07 14:05:06(ost. akt: 2019-11-07 14:20:47)
Dziś kuchnia serwuje kotlety!

Dziś kuchnia serwuje kotlety!

Autor zdjęcia: Alina Laskowska

Dziś 7 listopada swoje święto ma Kotlet Schabowy. Moglibyśmy pominąć ten fakt ale w naszym kraju to chyba danie numer 1.
Potocznie mówi się, że symbolem niedzieli w blokach jest dźwięk ubijania kotletów. No bo jak niedziela to rosół a na drugie danie kotlet. Brzmi zabawnie ale rzeczywiście Polacy lubią schabowe.
W niemal każdej restauracji w menu jest schabowy, na każdej imprezie - wesele, chrzest, stypa - schabowy się pojawia.

W czym tkwi fenomen kotleta schabowego?

Idealny kawałek wieprzowiny, panierka i dobre wysmażenie. Kotlet schabowy to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Jednak kotlet schabowy ma stosunkowo krótka historię.

Przepis na kotlety wieprzowe zamieściła dopiero Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnym poradniku "365 obiadów za pięć złotych", który ukazał się w 1860 r.

Wziąć część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu.

:

A jaki jest Twój idealny kotlet?

Powinien być cienki czy raczej gruby? Smażony na oleju roślinnym, maśle klarowanym czy na smalcu? Z kością czy bez niej? Jaki jest najbardziej klasyczny przepis na kotlet schabowy?

Rekordzista wśród kotletów!

Rekord Polski na największego schabowego wynosi obecnie całe 62 kilogramy. Średnica kotleta-giganta wynosiła 157 cm, a grubość 35 mm. To dopiero kawał mięsa!

Jeśli ktoś nie miał pomysłu na dzisiejszy obiad to proponujemy celebrować 7 listopada - Dzień Kotleta Schabowego.al


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5