Wielkanoc tylko z Bio Eko Story

2018-03-23 13:11:15(ost. akt: 2018-03-23 13:17:57)   Artykuł sponsorowany
Sklep Bio Eko Story mieści się przy ul. Kazimierza Wielkiego w Nowym Mieście Lubawskim

Sklep Bio Eko Story mieści się przy ul. Kazimierza Wielkiego w Nowym Mieście Lubawskim

Autor zdjęcia: Arch. Gazety

Święta Wielkanocne ze sklepem Bio Eko Story? To świetny pomysł. Nie ma takiego drugiego miejsca w Nowym Mieście Lubawskim, w którym kupimy wszystko, co potrzebne jest do wyrobu domowych, pysznych wędlin.
Czas przedświąteczny w każdy polskim domu kojarzy się z przygotowywaniem potraw, mięsiwa, ciast i oczywiście wędlin. W związku z tym, że świadomość społeczna w kwestii żywienia jest coraz większa i staramy się żyć zdrowo, sięgamy po stare dobre receptury i realizujemy je samodzielnie w domu.
Okazuje się, ze naprawdę warto to robić. W żadnym, nawet najlepszym sklepie nie kupimy wędliny tak pysznej jak ta domowa i tak przyprawionej, jak lubimy najbardziej.
Jak się za to zabrać i co ważne, gdzie zrobić zakupy, żeby uzyskać optymalny smak i mieć pewność, ze produkty są naturalne i bez konserwantów? Jest takie miejsce w Nowym Mieście Lubawskim. Wystarczy przejść się ulicą Kazimierza Wielkiego (w drodze z supermarketu do rynku) i zajrzeć do sklepu Bio Eko Story. Przekonacie się Państwo, że nie ma takiego drugiego miejsca. Znajdziecie tu wszystko, co jest potrzebne do wyrobu wędlin od przypraw i ziół, po drobny sprzęt do ich produkcji, siatki i sznurki wędliniarskie, osłonki polamidowe i białkowe oraz jelita naturalne.
W asortymencie jest też wiele innych produktów.

— Święta Wielkanocne w naszej polskiej tradycji to przede wszystkim czosnek, majeranek, pieprz czarny i pieprz biały – to są elementarne składniki najlepszej polskiej kiełbasy białej, która króluje na stołach w święta – mówi Dawid Okorski, właściciel sklepu Bio Eko Story w Nowym Mieście Lubawskim, który nie tylko poleca, ale także sam wędliny wyrabia dla swoich najbliższych. — Do dyspozycji mamy 350 rodzajów przypraw, ziół, mieszanek funkcjonalnych. Wszystkie one zostały dobrane z najwyższą starannością, nie ma w nich sztucznych dodatków i konserwantów. Pomyśleliśmy też o naszych przydomowych wędzarniach. Można u nas dostać zrąbki bukowe i olchowe do wędzenia, ale także ze śliwy, jabłoni, gruszy, wiśni i czereśni. Dodają one wędlinom smaku i aromatu, co każdy miłośnik wędlin bardzo sobie ceni.

Święta to także wypieki, które także można przyrządzać używając naturalnych składników. Bio Eko Story proponuje produkty bez dodatku laktozy i glutenu. W sklepie można zaopatrzyć się w mąki bezglutenowe, bezlaktozowe oraz wyroby cukiernicze na bazie ksylitanu (uzyskany z brzozy) i erytloru (cukier owocowy).
Dawid Okorski poleca także naturalne kosmetyki, m.in. mydła do kąpieli i do mycia włosów (receptura składająca się w 98 % z ziół). Pojawiły się także pasty do zębów z dodatkiem srebra i węgla oraz mydła z dodatkami srebra i złota. Ostatnim hitem jest mydło o nazwie Aleppo, stworzone na bazie olejku laurowego.

PRZEPIS NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ

Specjalnie dla Czytelników Gazety Nowomiejskiej podajemy przepis na białą kiełbasę od jednego ze stałych klientów sklepu.
Proporcja boczku do szynki ta sama
Boczek zmielony na sitku nr 4 (nie szarpak);
Szynka pokrojony w kostkę 1cm na 1cm maksymalnie;
17g soli na kilogram mięsa;
1,5 grama na kilo pieprzu mielonego biały i czarny pomieszany;
szczypta grysu pieprzu czarnego;
0,5 grama na kilo gałki muszkatołowej mielonej;
majeranek szczypta na kilo;
1 ząbek czosnku zmiażdżony na kilogram;
Wymieszać, nadziać w jelita, parzyć nie gotować: 70-80 stopni około 20 minut.


red.




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5