Powidła śliwkowe bez.......mieszania!

2015-08-28 12:14:47(ost. akt: 2015-08-28 12:14:46)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Powidła robią się same! Trzeba tylko przestrzegać zasad: nie ruszać garnka, gotować bez przykrycia, nie mieszać!!!! Zastanawiałam się na czym polega ten cud.   Zrobiłam, i ? to prawda!!
Składniki: dojrzałe śliwki węgierki, cukier / 20 dag na 1 kg śliwek/

Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki. Przygotować garnek do gotowania śliwek. Wydrylowane śliwki włożyć do garnka, przesypać cukrem, odstawić na kilka godzin, aby puściły sok. Nie przestawiać garnka. Następnie gotować na małym ogniu ok 3 godziny, bez przykrycia, nie mieszać!! Po 3 godzinach przemieszać, przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ewa #2054183 | 88.156.*.* 27 sie 2016 09:51

    Jak zamieszasz to będzie się przypalać, dodaję jeszcze sok z wyciśniętych dwóch cytryn. Kolor powideł jest ładniejszy i dają trochę kwaskowaty smak. Tyle lat mieszałam i sterczałam przy garach parę dni ale te bez mieszania super i ile czasu i pracy zaoszczędzone.

    odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. Danutka #1820997 | 83.8.*.* 23 wrz 2015 20:17

      Właśnie jutro zabieram się za powidła bez mieszania, wypróbowany sposób. Mieszane lubią się przypalać, nie mieszane-wcale i raczej nieprawda że paćka, jak dłużej pogotować to są wystarczająco gęste, o niebo lepsze od kupnych. Ale naprawdę nie wolno mieszać !!! ani jeden raz, choćby nie wiem jak korciło :D Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. gosposia #1815835 | 94.254.*.* 16 wrz 2015 11:00

        Powidła gotujemy kilka godzin systematycznie mieszając drewnianą łyżką bez tego nie ma powideł tylko paćka.wbrew pozorom to bardzo pracochłonne ale powidła miodzio.

        Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

        1. oj #1805139 | 37.128.*.* 31 sie 2015 08:53

          A co w tym wszystkim szkodzi mieszanie?

          Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) odpowiedz na ten komentarz

        2. chlop ze wsi #1803653 | 83.8.*.* 28 sie 2015 14:11

          Paniusia po 3 godzinach gotowania to bedzie miala co najwyzej sok ze sliwek a nie powidla

          Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (4)

          2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5